Stantek AS lager prototyper for mange kunder. Daglig leder Hallvard Sletmoen og markeds- og kundeansvarlig Sveneric Skoglund liker å bidra til at gode produktideer blir realisert.
– Det meste er faktisk mulig! Med dagens teknologi kan man forme metall på utallige måter. Hvis du har en ide til et produkt eller å få tilpasset et gammelt, så ta kontakt med oss så tidlig som mulig i prosessen, oppfordrer Sletmoen og Skoglund, og forteller at Stantek AS kan bistå med alt fra små metalldeler til større produkter.
Avansert teknologi
Med moderne teknologi har det blitt både lettere, raskere og rimeligere å utvikle et nytt produkt.
– Prosessen starter ofte med at en kunde sender oss en skisse på produkt som de ønsker å få produsert. Dette kan være alt fra en datafil til en enkel, håndtegnet skisse. Det første vi gjør er å konstruere delen i et 3D-program. Der legger vi inn alle mål og vinkler på delen. Samtidig kjører vi et eget program som sjekker at produktet faktisk kan knekkes eller bøyes slik kunden ønsker.
– Det neste steget er utstansingen av delen, også kalt nibling. Basert på 3D-filene som vi allerede har laget skjærer vi ut delene fra en tynnplate som i de fleste tilfeller har en standardisert størrelse og tykkelse. Da får vi ut en flat artikkel med alle detaljer som hull og andre former som kunden ønsker, sier Sletmoen, og forteller at Stantek AS har to NC-styrte stansemaskiner.
- Vi har en standard stansemaskin, i tillegg til en kombimaskin som også har laserskjæring. Laserskjæring er nyttig når kunden ønsker avrundede hjørner, runde former eller andre spesielle konturer.
Stansemaskinene er selve navet
Til stanseoperasjonen benytter Stantek AS oftest stål i forskjellig kvaliteter. Det kan for eksempel være plater i kaldvalset eller varmvalset stål, i noen tilfeller galvanisert eller belagt med aluzink. Syrefaste eller rustfrie stålkvaliteter og aluminium benyttes også mye. Kobber, messing og polykarbonat plater kan også stanses.
Sletmoen og Skoglund forteller at de to NC-styrte stansemaskinene er selve navet i produksjonen.
– Disse er automatiserte slik at de kan gå døgnet rundt uten bemanning. De plukker plater selv, stanser ut delene, for deretter å legge de ferdige delene stablet opp på paller. Når denne prosessen er gjennomført, står vi igjen med en flat platedel som skal formes. Det vil si at den skal knekkes eller bøyes i den formen som kunden ønsker. Denne prosessen kan vi utføre med manuelle knekkepresser eller med robotteknikk. Knekking utføres også etter dataprogram som er laget på forhånd, slik at vi kan starte å bøye delene så snart programmene er funnet på den aktuelle knekkemaskinen.
Finjusteringer før serieproduksjon
Det siste trinnet i utviklingsprosessen er finjusteringer. Alle mål skal stemme med tegningene. Ofte kan produktet bestå av flere deler. Det innebærer at delene skal settes sammen til et større produkt ved hjelp av sveising, skruer eller pop-nagler.
– Hvis delene skal lakkeres eller ha annen etterbehandling, så blir også dette tatt hånd om av oss.
Når kunden har godkjent prototypen, kan vi raskt starte opp med produksjonen. Da har vi nemlig alle programmene liggende klare for serieproduksjon.