bildet viser blid mann med hvitt hår

Stantek AS – 75 år industrihistorie

Det er langt fra begynnelsen i fjøset på Riis hovedgård til det moderne fabrikklokalet i Kongsvinger der Stantek AS har holdt til i snart femti år. Historien om stansebedriften er en beretning om oppfinnsomhet, pågangsmot, faglig dyktighet, omstillingsevne, nøkternhet og forretningsteft. En suksesshistorie, kort sagt.

Det kom mange driftige karer fra de store dalene inn til hovedstaden i årene etter andre verdenskrig. En av dem var Gunnar Aalrust fra Hemsedal. Han var en iderik ung mann, som alltid var på utkikk etter nye og bedre muligheter. I de første par årene drev han stort sett med matvarehandel i forskjellige former, men så fikk han tips om et nystartet stanseverksted som kunne være interessant. Stanseprodukter AS ble startet i 1945, og nå var man på jakt etter en kompanjong. Gunnar Aalrust kjøpte seg inn med en tredel.

En bedrift i utvikling

Gunnar Aalrust var en utålmodig og energisk mann, som stadig var på jakt etter nye løsninger og produkter. Det gamle fjøset på ærverdige Riis hovedgård sydet av aktivitet, og etter et par års virksomhet kjøpte Aalrust ut sine gamle partnere.

– Far hadde et utrolig pågangsmot. Han brukte ofte utrykket at en skulle gå på som en blind gris, forteller sønnen Bjørn Aalrust, som sammen med sin eldre bror Oddvar, overtok virksomheten da faren trakk seg tilbake på slutten av 70-tallet.

– Far var god til å få tak i flinke folk. Ikke minst har selskapet hele tiden hatt en veldig dyktig verktøyavdeling. Det var bra saker de produserte. De lagde for eksempel en stiftemaskin som var satt sammen helt uten skruer.

Flyttet til Kongsvinger

Etter hvert som virksomheten vokste, måtte Stantek AS finne seg nye lokaler. Først i 1960 til en 1.800 kvadratmeter stor fabrikk på Ammerud i Oslo, og i 1974 til SIVA på Kongsvinger. Her bygget selskapet opp et 3.500 m2 stort og moderne produksjonsanlegg. Blant annet produserte Stantek AS på 1960-tallet sikkerhetsbelter for biler. Ifølge Bjørn Aalrust er denne sikkerhetsselen, som for øvrig fikk det dekkende navnet Trygg, til forveksling lik det man finner på flyseter i dag. Foruten stiftemaskiner og sikkerhetsbelter, har Stantek AS også hatt suksess i perioder med artikler som vindusbeslag og reguleringsmekanismer til kontorstoler.

– I tillegg var vi i norsk målestokk en betydelig leverandør av elektrolytisk overflatebehandling i form av forsinking og fornikling, men nå er det en del år siden vi la ned galvanoavdelingen, forteller Aalrust.

– Den avdelingen var rett og slett ikke lønnsom lenger.

Følgeverktøy og automatisering

Stantek AS har nå overlevd i 75 år i en svært konkurranseutsatt bransje, og som i samfunnet ellers, går utviklingen i et stadig mer rasende tempo. Det samme gjør den internasjonale konkurransen.

– Vi har aldri vært noen milliardbedrift som kan ta store investeringer på strak arm, slik enkelte av våre utenlandske konkurrenter kan gjøre. Vårt motto har alltid vært at vi tjener pengene før vi bruker dem. Men gjennom hele historien vår har vi vært flinke til å finne smarte og kompetente løsninger som har gjort oss konkurransedyktige i den store verdenen. Ikke minst har vi vært dyktige på følgeverktøy og automatisering. Vi har alltid hatt rykte på oss for å være raske, pålitelige og konkurransedyktige. Det har skaffet oss mange store og viktige konktrakter, sier Aalrust.

Underleverandør av stålkomponenter

Det er hovedsakelig som underleverandør at Stantek AS har holdt virksomheten i gang gjennom gode og dårlige tider. Det er ikke få Volvo, Renault og en rekke andre bilmerker som er blitt utstyrt med kritiske stålkomponenter fra Kongsvingerbedriften opp gjennom årene. Det samme gjelder kontorstoler, vinduer og en rekke andre produkter fra større og mindre produsenter i inn- og utland.

– Over så lang tid har det naturlig nok vært både oppturer og tilbakeslag med varierende aktivitet og lønnsomhet. Men med god omstillingsevne og nøkternhet har vi klart å holde virksomheten i gang som selvstendig, familieeid bedrift. Det er vi stolte av, sier Aalrust.

En tid for alt

I dag er Stantek AS en ren underleverandør, og mye av produksjonen er omstilt fra stanseartikler og egenproduserte stanseverktøy til tynnplateprodukter i standardverktøy. Brødrene Oddvar og Bjørn Aalrust er fremdeles eiere, men Oddvar trakk seg tilbake som daglig leder for ni år siden, og i en alder av 70 år teller Bjørn nå måneder før han også slutter seg til pensjonistenes rekker. Men en ny generasjon Aalrust står klar til å overta som eiere, og brødrene regner med at Stantek vil bestå i mange år fremover.

– Vi har en dyktig daglig leder i Hallvard Sletmoen, som sammen med dyktige og lojale medarbeidere fortsatt vil drive virksomheten opp og frem når vi trekker oss tilbake for alvor, sier Bjørn Aalrust, som medgir at det blir vemodig å forlate fabrikklokalet der han har tilbrakt hele sitt yrkesaktive liv, men som ser frem til å tilbringe mer tid i båten på Oslofjorden.

–  Det er en tid for alt. Det viktigste er at nye krefter holder hjulene i gang.